A Virginian Equestrian Retreat

Set within the grazing fields of an equestrian center, this estate is both a retreat and a playground for an active family. Working with a design team of architects, interior designers, and contractors, we began the project by siting the house within the fields so that it has privacy, views of the horses, and level areas for a large arrival court and rear garden. The driveway follows the natural slope of the land in order to gradually reveal the full extent of the architecture on approach. A grove of trees masks the garage and instead leads visitors to the front door.

With three children of various ages, the client was focused on creating a private retreat that would also be a source of entertainment for the children and their friends. A pool, spa, and sports court function equally well for entertaining all ages. The pool and pool house are set higher than the house, maximizing the natural grade changes to enhance the expansive views from the pool terrace. A formal arrangement of landscape features is softened with layered seasonal plantings, including a multitude of trees that have been planted to re-establish a native canopy.